Träning med stödstrumpor: Allt du behöver veta
Publicerad 2024-09-09 09:49 av KarlAtt använda stödstrumpor under träning blir allt vanligare. Här går vi igenom varför det är bra att ha på sig stödstrumpor under träning och varför du får en ökad prestations- och återhämtningsförmåga av dem.
Varför ska man använda stödstrumpor vid träning?
Stödstrumpor hjälper till att förbättra blodcirkulationen i benen, vilket ger ett flertal fördelar vid träning. De viktigaste fördelarna med stödstrumpor vid träning är:
- Minskad muskeltrötthet: främst då stödstrumpor minskar muskelvibrationer och ger benen extra stöd.
- Snabbare återhämtning: främst då stödstrumpor förbättrar blodflödet i benen och därmed också minskar risken för mjölksyra i benen.
- Bättre komfort: främst då stödstrumpor minskar risken för smärta, svullnad och kramp i benen.
- Minskad skaderisk: främst då det ökade trycket mot benen ger muskler och leder ett effektivt skydd mot muskelbristningar, vrickningar och åderbråck.
Lästips: Se vårt sortiment av stödstrumpor.
I vilka idrotter har man störst nytta av stödstrumpor?
Stödstrumpor är bra att ha på sig oavsett vilken idrott du håller på med. Här nedan berättar vi om några exempel på sporter och idrotter där stödstrumpor gör särskilt mycket nytta.
- Löpning, som är en idrott där stödstrumpor minskar risken för trötta och ömma ben samt svullna fötter.
- Styrketräning, som är en idrott där stödstrumpor ger extra stöd till benmusklerna och bland annat skyddar mot överbelastningsskador och minskar risken för åderbråck i benen.
- Cykling, som är en idrott där stödstrumpor hjälper till att minska trötthet och svullnad i benen efter långa träningspass.
- Crossfit, som är en idrott där stödstrumpor minskar risken för skador och hjälper till med återhämtningen efter intensiva pass.
- Tennis och padel, som är idrotter där stödstrumpor hjälper till att minska risken för skador och svullnad samt ömhet efter hårda matcher.
Hur väljer man rätt stödstrumpor för träning?
Här nedan ger vi dig tips om hur du skaffar rätt stödstrumpor för din träning.
Stödstrumporna ska ha:
Rätt hårdhet
Även kallad kompression. En lätt kompression på 15–20 mmHg är vanligtvis bäst för träning. Den kompressionsgraden ger tillräckligt med stöd utan att sitta åt för hårt.
Rätt storlek
Strumporna ska sitta bekvämt utan att vara för tighta. För åtsittande stödstrumpor minskar nämligen blodcirkulationen. Stödstrumporna får inte heller vara för lösa eftersom de då inte ger de positiva effekter vid träning som man är ute efter.
Rätt kvalitet
Stödstrumpor som inte har en bra kvalitet ger inte de hälsofördelar man förväntar sig få när man tränar med stödstrumpor på fötterna.
Vanliga frågor och svar
Kan jag använda stödstrumpor varje gång jag tränar?
Ja, stödstrumpor kan användas vid varje träningspass så länge de sitter bekvämt och inte är för tajta.
Hur ofta ska man tvätta sina stödstrumpor?
Stödstrumpor som används vid träning ska tvättas efter varje pass för att de ska hålla sig fräscha. Men byt ut stödstrumporna när de börjar förlora sin elasticitet, det vill säga spänst.
Vilka sporter fungerar stödstrumpor bra för?
Stödstrumpor är bra för många olika sporter, inklusive löpning, cykling, styrketräning, tennis, padel, fotboll, innebandy, handboll och crossfit.
Finns det några risker med att använda stödstrumpor vid träning?
Nej, så länge du har friska ben och strumporna har rätt storlek finns det inga risker med att använda stödstrumpor vid träning.
Läs mer: Så tvättar du dina stödstrumpor.